VogelBlogBoek

2022 / 12 januari : TekstHeks

Vogelbescherming heeft iets nieuws: de Voedertafelwebcam. Volgens hun zeggen om mensen die meedoen aan de januari-vogeltellingen enthousiast te maken, maar eigenlijk gewoon omdat het erg leuk is om naar vogels en hun gedrag te kijken.
Omdat de camera’s (gelukkig) op een beschermde plek staan is het kijken maar niet aankomen. Voor de vogels zelf veilig dus. De natuur zelf daargelaten.

De voedertafel is voor de vogels een dagelijkse portie energie, voor mij vormt het mijn dagelijkse portie geestelijke energie.
Ik heb een kantoorbaan en werk voornamelijk van thuis. De live webcam staat op een 2e scherm op mijn bureau en zodoende kan ik er af en toe een blik op werpen, een welkome werkonderbreking.
En er gebeurt van alles …

Behalve vogels zijn er nog andere regelmatige bezoekers van de voedertafel: muizen! Zodra de schemering valt komen ze. Eerst eentje, de ‘verkenner’, maar al snel nog een paar.
Hun oogjes lichten op in de nachtcamera. Ze knabbelen alsof hun leven er van af hangt en dat is natuurlijk ook zo: een klein muizenlijfje heeft veel zaadjes nodig om zich warm te houden.
Tot de dageraad is de voederplek hun domein. Daarna moeten ze zich uit de voeten maken, want een muis is eigenlijk een wandelend hapje eten en de meeste grotere vogels en zoogdieren lusten wel zo’n hapje.

12 januari
7:44 - Het is nog donker bij de voedertafel en ik zie twee paar glinsterende oogjes: onder het voederhuisje en op de boomstronk. Daar zijn ze weer, de muisjes.

16 januari
19:22 Het is donker, de voedertafel is leeg. Lijkt leeg, want ineens zijn daar 2 oplichtende oogjes. Muis 1 komt de boomstronk op gekropen en kijkt rond. Schrikt, wat is dat??
De eigenaar heeft een halve appel op de boomstronk gelegd, voor demerels die er overdag in groten getale aanwezig zijn. Zoiets heeft Muis nog nooit in zijn muizenleventje gezien.
Een enorme bol, glanzend en vooral geurend, zoet geurend. Muis 1 roept Muis 2 er bij, samen sluipen ze behoedzaam om de halve bol heen. Zou het eetbaar zijn?
 

Logo van DETLEVSKI, Amsterdam DETLEVSKI